Man delar upp brännare i flatbrännare och rundbrännare. Vekar och brännarrör (lampglas) måste vara olika för att fungera. Använder man rundbrännarrör till en flatbrännare spricker det, eftersom veken och därmed lågan kommer för högt upp i brännarröret. Midjan på rundbrännareröret finns för att koncentrera syret runt spetsen på veken.
Flatbrännarrör kan användas till rundbrännare om man tycker det är vackrare, och till imitationsbrännare för att glödlampan ska få plats.

När man ska välja ett lampglas till sin lampa behöver man veta fattningen – det är måttet där lampglaset ska passa på brännaren, och om det är en rundbrännare eller en flatbrännare. Mer information om hur du mäter detta hittar du längre ned.

Rundbrännaren är som namnet säger rund och formar veken till en cirkel, alltså blir det jämt varmt i glasröret.
Flatbrännaren värmer på ett annat sätt, och lampglaset kan spricka om man väljer ett rundbrännarrör och hettan koncentreras på fel ställe i glaset. Se på bilderna hur formen skiljer sig väsentligt mellan rören.
Ibland finns två längder att välja på. Du tar då den som passar bäst till lampan utseendemässigt. En liten smäcker lampa väljer du det korta lampglaset till. Det gäller 8’’’, 10’’’ och 14’’’ lampglas.
14’’’ och 15’’’ har samma fattning, men 15’’’ brännare värmer betydligt mer.

Att mäta brännare och brännarrör
Om det står tex 10’’’ = 10 linjer på brännaren, så är det ett gammalt mått på lampglaset som passar till. Fattningen på brännaren passar då till ett lampglas (brännarrör) med diametern 40 mm nedtill.
Fattningen är där lampglaset passar in på brännaren. Gängningen, är det mått där brännaren skruvas i själva oljehuset. Invändigt mått på oljehuset. Utvändigt mått på brännaren.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av ditt besök på denna webbsida.